КОМИСИЈА ЗА
ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО
ЈПП

08.06.2021.

Четврта српска конференција о јавно-приватном партнерству

Четврта српска конференција о јавно-приватном партнерству одржана је 08. јуна 2021. године у Београду. Организатор конференције је компанија TGI Group International, а конференција се организује под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства привреде, амбасада Велике Британије и Канаде, и Комисије за јавно-приватно партнерство Владе Србије.

Конференција о јавно-приватном партнерству се бавила изазовима у домену инфраструктуре, енергетике и енергетске ефикасности и питањем како иновације у реализацији пројеката, набавци и технологији могу помоћи решавању тих изазова. Такође су на конференцији приказане и неке од најбољих пракси из Србије и региона, а и дате смернице за усавршавање наредних пројеката јавно-приватног партнерства.

Посебан сегмент конференције био је посвећен изазовима за јавно-приватно партнерство у области инфраструктуре, енергетике и туризма. Како је истакла Андријана Јовановић, заменица председника Комисије за јавно приватно партнерство Владе Републике Србије, Комисија за јавно-приватно партнерство је до данас одобрила 176 пројеката јавно-приватног партнерства са или без елемената концесије, а само у овој години 8. Највећи број пројеката је реализован у јединицама локалних самоуправа, односно у општинама и градовима. Укупна вредност свих до сада одобрених пројеката јавно приватног партнерства у Србији износи преко 3,5 милијарде евра, од којих је највећи пројекат концесија за аеродром „Никола Тесла”.

Јовановићева је рекла да су сви пројекти јавно-приватног партнерства структурирани у складу са Законом о јавно-приватном партнерству и концесијама, односно сви елементи су дефинисани у циљу заштите јавног интереса и то је нешто што јавно-приватно партнерство карактерише у односу на неке друге моделе финансирања.

„Заиста је позитиван тренд развоја јавно-приватног партнерства и када говоримо о броју пројеката и када говоримо о квалитету пројеката. Комисија за јавно-приватно партнерство ће се и у наредном периоду трудити и промовисати овај модел финансирања како би позвала све локалне самоуправе да предложе пројекте у оквиру којих ће вршити надзор над пружањем услуга и имати контролни механизам, а не као у досадашњем традиционалном моделу бити испоручилац услуга ”, рекла је Андријана Јовановић и истакла да су ефикасност, ефективност и учинковитост основни елементи јавно-приватног партнерства.

slika
slika
slika
slika