КОМИСИЈА ЗА
ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО
ЈПП

24.04.2018.

Организована радионица о јавно-приватном партнерству у Новом Саду

Дводневна радионица о јавно-приватном партнерству, која за циљ има да представницима локалних самоуправа приближи пројекте и сарадњу између јавног и приватног партнера, одржана је у понедељак и уторак 23. и 24. априла 2018. године у Великој сали Скупштине Града Новог Сада. Радионицу, коју организује Комисија за јавно-приватно партнерство Владе Републике Србије, отворио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, напоменувши да је ова тема врло значајна, "не само за Нови Сад, већ за Србију у целини".

„Општа оцена јесте да је Европа будућности у ствари Европа градова и да ће се свуда наметнути изазови пред локалне ауторитете да се одговори на евентуалне проблеме које доноси нагли пораст становништва. Данас ћемо бити у прилици да видимо која су искуства пре свега у Европи, али и код нас" истакао је Јелушић.
Он је напоменуо да приватно-јавно партнерство није само партнерство између локалне самоуправе и приватног партнера, него се мора обратити пажња и на кориснике услуга, да би се те услуга могле организовати на најбољи начин како би корисници били задовољни.

„Ово је прва радионица и више смо него задовољни што се она одржава у Новом Саду. Запослени у Градској управи треба на максимално посвећен начин да прихвате искуства која ће се кроз радионицу приказати. Како искуства из Србије, тако и она из Европе" закључио је председник градског парламента Здравко Јелушић.

Радионице организује Комисија за јавно-приватно партнерство Владе Републике Србије, а заменица председника Комисије Андријана Јовановић истакла је да се тренутно реализује 67 пројеката јавно-приватног партнерства у Србији, те да је највећи број њих у локалним самуправама.
„То су најчешће пројекти из области комуналних услуга. Оно што је добро јесте да све већи број пројеката иде и у правцу културе, образовања и спорта" казала је Јовановић.
Она је оценила да је веома важно да се овакви дугорочни пројекти припреме на студиозан начин, да се ураде све анализе, од економских до техничких и фанинсијских, како би се пројекат реализовао на прави начин и имао своје бенефите.

Радионица се организује у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), а Алексеј Зверев из ЕБРД-а, објаснио је да се оне одвијају у оквиру ширег програма Европске банке за обнову и развој, који је почео у Србији 2010. године.
„Радионица ће бити подељена на три дела, први блок се односи на српске прописе и законе, други се тиче пословног окружења и трећи на међународне аспекте јавно-приватног партнерства" рекао је Зверев.

На радионицу пријавило се око 80 учесника, представника јединица локалне самоуправе, односно јавног сектора, а поред Новог Сада радионице ће се организовати и у другим градовима у Србији.slika
slika
slika
slika