КОМИСИЈА ЗА
ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО
ЈПП

05.06.2018.

Одржана конференција о јавно-приватном партнерству у Београду

У понедељак 4. јуна 2018. године одржана је Прва српска конференција о јавно-приватном партнерству. Догађај под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства финансија и Друштва проценитеља Србије, отворила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије, Зорана Михајловић.

Конференција се бавила изазовима у домену инфраструктуре и питањем како иновације у реализацији пројеката, набавци и технологији могу помоћи у решавању тих изазова.  Конференција је покрила кључне проблеме уз најновије моделе инфраструктурне реализације и на њој су присуствовали највиши државни представници, главни предузетници, извођачи радова и пружаоци услуга у домену јавно-приватног партнерства.

У оквиру панела: Јавно-приватно партнерство као ефикасан модел за пројекте јавне инфраструктуре обратила се Андријана Јовановић, заменица председника Комисије за јавно-приватно партнерство Владе Републике Србије. Она је представила рад Комисије и указала на битне елементе током припреме и спровођења пројеката јавно-приватног партнерства. "Комисија анализира предлог пројекта и даје мишљење да ли се исти може спровести у форми јавно-приватног партнерства, односно да ли садржи све елементе предвиђене законом. Осим предложеног предмета и циља, важан део сваког пројекта је пословни план са проценом трошкова и анализом ефеката уложених средстава, затим финансијска прихватљивост оваквог модела и планирана расподела ризика. Истовремено, мора се водити рачуна о нивоу квалитета јавне услуге и заштити јавног интереса током целокупног трајања пројекта" истакла је Јовановић.

Између осталих, на догађају су говорили и Даниел Берг, директор Европске банке за обнову и развој за Србију, Дубравка Негре, директорка регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, Горан Весић, градски менаџер града Београда, Владимир Бешлагић, директор за услуге финансијског саветовања, Deloitte Србија.

slika
slika
slika
slika