КОМИСИЈА ЗА
ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО
ЈПП

06.10.2020.

Трећа српска конференција о јавно-приватном партнерству

Трећа српска конференција о јавно-приватном партнерству одржана је 06. октобра 2020. године у Београду. Организатор конференције је компанија TGI Group International, а конференција се организује под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, амбасада Велике Британије и Канаде, и Комисије за јавно-приватно партнерство Владе Србије.

Конференција о јавно-приватном партнерству се бавила изазовима у домену инфраструктуре, енергетике и енергетске ефикасности и питањем како иновације у реализацији пројеката, набавци и технологији могу помоћи решавању тих изазова. Такође су на конференцији приказане и неке од најбољих пракси из Велике Британије, Србије и региона, а и дате смернице за усавршавање наредних пројеката јавно-приватног партнерства.

Посебан сегмент конференције био је посвећен јавно-приватном партнерству у градовима и општинама Говорници су се сложили да је јавно-приватно партнерство неминовност и бржи пут да се дође до реализације пројеката. Како је истакла Андријана Јовановић, заменица председника Комисије за јавно приватно партнерство Владе Републике Србије, Комисија за јавно-приватно партнерство је до данас одобрила 161 пројекат јавно-приватног партнерства са или без елемената концесије, а само у овој години 18. Укупна вредност свих до сада одобрених пројеката јавно приватног партнерства у Србији износи преко 2,5 милијарди евра, од којих је највећи пројекат концесија за аеродром „Никола Тесла”.

Јовановићева је рекла да јавно-приватно партнерство функционише онда када штитимо јавни интерес, када реализујемо пројекат којим повећавамо ниво квалитета јавних услуга и када су наши грађани задовољни пруженим услугама.

Поносни смо на то што све већи број идеја долази од стране како јавног, тако и приватног сектора у неким нетипичним областима за јавно-приватно партнерство и сви ови пројекти наилазе на позитивну оцену јавности да се приватни сектор укључи и на поверење да приватни сектор може да прави начин да пружа одређене јавне услуге”, рекла је Андријана Јовановић и истакла да је анализа ефеката пројеката који се већ реализују показала да се за мање новца из буџета добија квалитетнија услуга.

slika
slika
slika
slika